Katoen is een van onze belangrijkste grondstoffen. Ons doel om 100% duurzaam katoen te gebruiken, hebben we bijna bereikt. Het merendeel hiervan bestaat uit katoen dat afkomstig is van het initiatief Cotton made in Africa, waarvan wij de grootste partner zijn.
Cotton made in Africa – afgekort tot CmiA, staat voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Centraal bij dit initiatief staan natuurbescherming, katoen van hoge kwaliteit en maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de mensen die op de duurzame katoenvelden en in de katoenontpittingsfabrieken werken.
CmiA is een initiatief van de Aid by Trade Foundation. CmiA volgt het principe van hulp voor zelfhulp door middel van handel. Er is veel vraag naar het CmiA-gecertificeerde katoen van een wereldwijde alliantie van textielondernemingen en merken, die licentiekosten betalen om het CmiA-label te mogen gebruiken.
Het geld dat CmiA voor de licenties ontvangt, gebruikt het om kleine boeren te helpen hun katoen conform de CmiA-waarden te verbouwen en hun eigen leefomstandigheden en die van hun familie te verbeteren.
Concreet betekent dat: in tegenstelling tot bij conventioneel katoen worden er bij CmiA geen genetisch gemodificeerd zaaigoed, noch gevaarlijke pesticides gebruikt. Per kilo katoen wordt er 40% minder CO₂ uitgestoten. Bovendien wordt er uitsluitend regenwater gebruikt, wat een besparing van meer dan 2100 liter water per kilo katoen oplevert. De strenge criteria voor de teelt hebben tegelijkertijd een positief effect op het behoud van de plaatselijke biodiversiteit.
Dankzij regelmatige trainingen leren de boeren hoe ze hun katoen efficiënter en op milieuvriendelijke wijze kunnen verbouwen. De boeren hebben daarbij altijd recht van inspraak. De leefomstandigheden worden daarnaast verbeterd dankzij programma's tegen kinderarbeid, voor scholing en voor de gelijke behandeling van man en vrouw, onder andere voor wat betreft de lonen.
Meer dan een miljoen kleine boeren in Afrika ten zuiden van de Sahara bewerken hun katoenvelden inmiddels op duurzame wijze, daarbij gesteund door het initiatief Cotton made in Africa.
Hier lees je meer over de criteria van Cotton made in Africa.