skip to main content

Acryl: kom alles te weten over deze allround kunstvezel

Over de kunstvezel acryl (ook wel polyacryl genoemd) zijn de meningen verdeeld. Sommigen zijn enthousiast over het resistente materiaal, anderen zijn bang dat ze meer gaan zweten in kleding van deze synthetische vezel. Wil je graag alles te weten komen over acryl zodat je je zelf een beeld kunt vormen van deze zogenaamde eindeloze vezel?
We laten je zien waar acrylvezels van gemaakt zijn, waarvoor ze worden gebruikt, welke voor- en nadelen ze hebben en hoe je kleding van acryl kunt onderhouden.

Wat is acryl?

Acryl werd in 1942 in Duitsland ontwikkeld. De synthetische vezel wordt sinds 1954 op grote schaal geproduceerd voor verschillende toepassingen. Acryl is een vast onderdeel van de textielindustrie geworden en is vandaag een van de meest populaire synthetische vezels voor mode- en woontextiel.
Het is een synthetische vezel die bestaat uit gepolymeriseerde acrylvezels. Er zijn 4 soorten volsynthetische vezels:
➽ elastan
➽ polyamide
➽ polyester
➽ acryl
Omdat acryl vergelijkbaar is met dierlijke vezels qua grip en vergelijkbare eigenschappen heeft, wordt deze synthetische vezel vaak als voordeliger alternatief gebruikt.

Waarvoor wordt acryl gebruikt?

Acryl stoffen kennen veel toepassingen. Het grootste deel, namelijk tot 75% van het geproduceerde materiaal, wordt gebruikt voor kleding. Daarnaast worden de synthetische vezels gebruikt voor het vervaardigen van woontextiel en in de technische sector.
Naast garens van 100% acryl vind je de kunstvezel ook vaak terug in samenstellingen met andere materialen. Vooral de combinatie van synthetische vezels met katoen komt veel voor in kleding. Deze mix zorgt ervoor dat de wol niet gaat vervilten en dat de kleding huidvriendelijker is en comfortabeler draagt. Ook voor imitatiebont en knuffels wordt acryl vaak gebruikt.
Tip: Synthetische garens van acryl lijken sterk op wol, maar zijn resistenter. Ze zijn daarom bijzonder geschikt als hobbymateriaal voor verschillende handwerken zoals haken of breien.

Hoe wordt acryl gemaakt?

Acrylvezels worden gemaakt van acrylonitril en in een nat- of droogspinproces verwerkt tot eindeloos lange acrylvezels. Het spinnen van acrylvezels kan op verschillende manieren. De spinmassa wordt bijvoorbeeld door een spindop in een warmeluchtschacht geperst of in een spinbad met speciale chemicaliën gespoten. Deze chemische stoffen zorgen ervoor dat de draad de gewenste sterkte krijgt. Hierdoor ontstaat een gekroesde stapelvezel die afhankelijk van het beoogde gebruik verder kan worden verwerkt.

Welke eigenschappen heeft acryl?

Veel mensen denken dat acryl een stof is waar je snel van gaat zweten. En dat was vroeger ook zo. Maar dit nadeel behoort gelukkig tot het verleden. De productieprocessen van de populaire synthetische vezel zijn in de loop der jaren geëvolueerd. Acryl kenmerkt zich door de volgende eigenschappen:
➽ Warm en weerbestendig
➽ Lichtecht
➽ Blijft goed in model
➽ Sneldrogend
➽ Onderhoudsarm
➽ Kreukvrij
➽ Heel elastisch
➽ Zacht en huidvriendelijk
➽ Robuust
➽ Licht
➽ Chemisch resistent
Omdat textiel van acryl vrijwel hetzelfde aanvoelt als textiel van natuurlijke vezels, is het een goed en voordeliger alternatief.
Bovendien is de eindeloze vezel ook vegan. Als je het belangrijk vindt dat het materiaal van je kleding niet van dierlijke oorsprong is, kijk dan bij aankoop altijd naar het label. Acryl wordt vaak gemengd met andere materialen zoals scheerwol om het product huidvriendelijker en onderhoudsarmer te maken.

Voordelen en nadelen van acryl op een rij

✅ De vezels hebben een lage densiteit en zijn bijzonder licht.
✅ Het materiaal is warm en weerbestendig.
✅ Zelfs na langdurig dragen en veelvuldig wassen behoudt acryl zijn vorm.
✅ De synthetische vezels kunnen gemakkelijk worden geverfd.
✅ Het oppervlak is aangenaam zacht en zorgt voor een hoog draagcomfort.
✅ Kleding van acrylvezels is bijzonder comfortabel dankzij de hoge elasticiteit.
✅ Acrylvezels zijn huidvriendelijk en voelen aangenaam aan.
✅ Acryl is een vegan alternatief voor materialen van dierlijke oorsprong.
✅ Het materiaal is goedkoper dan conventionele vezels.
✅ Producten van acrylvezels hebben een lange levensduur.
❌ Acrylvezels zijn warmtegevoelig.
❌ De stof wordt snel elektrostatisch geladen.
❌ De productie is complex en vereist het gebruik van chemicaliën.
❌ De synthetische vezels zijn niet biologisch afbreekbaar.

Onderhoudsadvies voor acryl

Over het algemeen is acryl makkelijk te onderhouden. Om de levensduur van je product te verlengen, raden we je aan om een aantal onderhoudsinstructies op te volgen. Hoewel de synthetische vezel chemisch resistent en weerbestendig is, kan hij niet zo goed tegen hitte.
Bij te hoge temperaturen worden de vezels flink opgewarmd, waardoor er schadelijke stoffen kunnen ontstaan. Was daarom je kledingstukken van acryl of met acryl op maximaal 40 graden en gebruik een mild wasmiddel. Zo zorg je er ook voor dat je acryl kleding niet krimpt.
Stop je wasgoed van en met acryl niet in de droger maar laat alles aan de lucht drogen. Omdat de stof zo licht is, droogt ze makkelijk en snel.
Aangezien materiaal van en met acryl nauwelijks kreukt, hoef je het niet te strijken. Als je toch wilt strijken, zet het strijkijzer dan op de laagste stand en let erop dat je het materiaal niet beschadigt. Lees de instructies op het label, want vaak mag kleding van acryl niet gestreken worden.

Vaak gestelde vragen over acryl

Kriebelt acryl op de huid?

Dit hangt altijd af van het kledingstuk zelf en de samenstelling van het materiaal. Er dus geen eenduidig antwoord op deze vraag. Qua look en feel lijkt acryl sterk op natuurlijke wol.
Kleding van natuurlijke wol kriebelt vaak op de huid en kan zelfs huidirritatie veroorzaken. Dit is bij acrylvezels zelden het geval. De synthetische vezels worden vaak verweven met wol om de stof huidvriendelijker en comfortabeler te maken. Hierdoor kriebelen of prikken ze ook minder vaak op de huid. Maar helemaal uitsluiten dat een kledingstuk van of met acryl kriebelt, kunnen we niet.

Hoe milieuvriendelijk is acryl?

Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Wat het waterverbruik betreft, doet de synthetische vezel het beter dan de natuurlijke vezel katoen. Maar voor de productie van acryl is drie keer zoveel energie nodig. Ook de grondstof op basis van aardolie is niet onomstreden. Wetenschappers zoeken naar manieren om acryl met hernieuwbare grondstoffen te produceren en zo de populaire textielvezel milieuvriendelijker te maken.

Wat is het verschil tussen acryl en polyester?

Zowel acryl als polyester zijn op aardolie gebaseerde synthetische vezels die gemaakt van zijn van gepolymeriseerde acrylvezels. De eigenschappen van acrylvezels lijken meer op die van wol omdat ze fluffy en volumineus zijn. Polyester heeft daarentegen een glad oppervlak. Beide vezels zijn robuust, onderhoudsvriendelijk en kreuken nauwelijks. Omdat ze weinig vocht opnemen, zijn zowel acryl- als polyestervezels bijzonder geschikt voor sport- en vrijetijdskleding. Vandaag behoren ze tot de meest populaire en meest gebruikte synthetische vezels in de textielindustrie.