Afvalverwerking
Lege batterijen en oude accu’s inleveren
Batterijen en accu’s bevatten schadelijke stoffen en waardevolle grondstoffen. Daarom is iedere consument wettelijk verplicht om lege batterijen en accu’s die niet meer worden gebruikt, in te leveren bij een erkend inzamelpunt, zodat ze gerecycled kunnen worden. Dat is goed voor het milieu en zo worden er grondstoffen gespaard. Op batterijen die schadelijke stoffen bevatten, vind je de chemische symbolen Cd voor cadmium, Hg voor kwik en Pb voor lood.
Batterijen en elektrische apparaten zijn gekenmerkt met dit symbool, dat aangeeft dat batterijen en oude apparaten niet bij het huisvuil mogen worden gedaan:
Batterijen en accu’s kunnen overal waar vergelijkbare producten worden verkocht, gratis worden ingeleverd – ook als ze ergens anders zijn gekocht en onafhankelijk van het merk en het type. Wel raden we je aan om bij accu’s met een hoge capaciteit (bijv. accu’s van een mobiele telefoon of laptop) voor afgifte bij een inzamelpunt de polen af te plakken om kortsluiting te voorkomen. Defecte accu’s en batterijen kun je het beste afgeven op het daarvoor bedoelde punt bij het afvalscheidings-/afvalbrengstation of de milieustraat/het milieupark bij jou in de buurt.
Oude elektrische apparaten inleveren
Ook elektrische apparaten zijn gekenmerkt met het volgende symbool:
Elektrische apparaten bevatten schadelijke stoffen en waardevolle grondstoffen. Daarom is iedere consument wettelijk verplicht om elektrische apparaten die niet meer worden gebruikt, in te leveren bij een erkend inzamelpunt zoals een afvalscheidings-/afvalbrengstation of milieupark/milieustraat. Oude elektrische apparaten kunnen daar gratis worden afgegeven en worden dan vervolgens gerecycled. Dat is goed voor het milieu en zo worden er grondstoffen gespaard. Alle inzamelpunten bij jou in de buurt vind je op: https://www.heelhollandrecyclet.nl/
Mocht je geen inzamelpunt bij jou in de buurt vinden, dan helpt onze klantenservice je graag verder.
Waarom moeten oude elektrische apparaten worden ingeleverd bij een inzamelpunt?
Oude elektrische apparaten bevatten schadelijke stoffen en waardevolle grondstoffen. De inzamelpunten zorgen ervoor dat de oude apparaten terechtkomen bij gecertificeerde recyclingbedrijven, waar de schadelijke stoffen worden verwijderd en waardevolle grondstoffen worden gesorteerd en verwerkt voor hergebruik. Dat is goed voor het milieu en bovendien worden de steeds schaarser wordende grondstoffen en hulpbronnen gespaard.
Batterijen en lampen verwijderen
Haal batterijen en accu’s die gemakkelijk verwijderd kunnen worden of niet door het elektrische apparaat worden omsloten, uit de apparaten voordat je ze wegdoet. Lever ze dan in zoals hierboven beschreven. Haal ook lampen die gemakkelijk verwijderd kunnen worden, uit elektrische apparaten voordat je ze wegdoet. Lever de lampen en de apparaten vervolgens apart in zoals hieronder beschreven.
Niet vergeten om gegevens te wissen
Houd er rekening mee dat iedere consument zelf verantwoordelijk is voor het wissen van persoonsgegevens die zijn opgeslagen op elektrische en elektronische apparaten.
Lampen inleveren op een erkend inzamelpunt
De meeste lampen (compacte en staafvormige tl-lampen, energiespaarlampen, ontladingslampen en ledlampen) bevatten schadelijke stoffen en waardevolle grondstoffen. Daarom is iedere consument wettelijk verplicht om ze in te leveren bij een erkend inzamelpunt, zodat ze gerecycled kunnen worden. Dat is goed voor het milieu en zo worden er grondstoffen gespaard. Bij het afvalscheidings-/afvalbrengstation of de milieustraat/het milieupark bij jou in de buurt kun je lampen gratis inleveren.
Compacte tl-lampen, halogeenlampen, tl-buizen en neonlampen kunnen kleine hoeveelheden kwik bevatten. Vermijd huidcontact met lampen die beschadigd zijn! Raap scherven en andere resten op met vochtig papier of een stuk karton en verpak deze luchtdicht (bijv. in een glazen pot met schroefdeksel), voordat je ze naar het afvalscheidings- of afvalbrengstation, de milieustraat, het milieupark of de chemokar brengt. Lucht de kamer ca. 30 minuten. Zuig de scherven en andere resten niet op met de stofzuiger. Gloeilampen en halogeenlampen mogen bij het huisvuil worden gedaan. Als je van een bepaalde lamp niet zeker weet wat voor type het is, lever hem dan in bij een geschikt inzamelpunt.